CBCT Scanner

Tænder i 3D med CBCT

CBCT – hvad-for-noget?

Vi har fået nyt udstyr: En CBCT scanner. Og det er altså ikke fordi, vi er udstyrsfreaks! Men fordi billeddiagnostik på kanintænder og -kranier på almindeligt tandrøntgen ikke altid er nok.

Denne nye teknologi gør det muligt at tage 720 røntgenbilleder af din kanins kranie og tænder på 27 sekunder! Alle disse billeder samles i software, som gør det muligt at se kranie og tænder i en 3D model, men endnu vigtigere er, at vi nu går i detaljer med tænder og knoglestrukturer ”lag for lag”. Vi har altså en meget bedre mulighed for at stille den rigtig diagnose og opdage sygdomme i de tidlige stadier. Af samme årsag tager vi fremover ikke almindeligt gammeldags tandrøntgen af jeres kaniner, men anvender CBCT i stedet.

CBCT scanneren anvendes dermed som et led i din kanins tandundersøgelse og foregår i bedøvelse. Skulle der være behov for tandslib eller anden tandoperation, vil det i langt de fleste tilfælde udføres i den samme bedøvelse.

CBCT scanner i aktion

Herunder kan I se et eksempel på fund på CBCT-undersøgelsen. Den pågældende kanin havde ingen tegn på tandproblemer ud over en meget lille skævhed på fortændernes tyggeflade opdaget til det halvårlige sundhedseftersyn. Appetit, afføring og humør var helt normalt hjemme, så kaninens ejer havde ingen mistanke, men undersøgelsen viste til stor overraskelse desværre slemme problemer med tandbylder.

Vi bruger primært CBCT scanneren til at undersøge forskellige tandproblemer. Med denne teknologi kan vi lave detaljerede tredimensionale billeder af tænder, knogler, hvilket gør det muligt for os at identificere problemer, der måske ikke er synlige i en traditionel røntgenundersøgelse. Dette kan omfatte alt fra dybe huller, rodbetændelse og knogletab.

Men vores brug af CBCT scanneren strækker sig ud over tandpleje. Vi har også stor gavn af denne avancerede teknologi til at undersøge sygdomme i mellemøret, kæbeled og næsehule.

Og hey – den er ikke kun til kaniner, men anvendes også – ud over hund og kat – i stor stil til marsvin, chinchilla og andre små kæledyr.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
kat

Når du skal give din kat medicin hjemme. Nemt og helt uden tvang!

Vi ved godt, at det kan være en udfordring at få katte til at spise noget der har en uvant smag, konsistens eller lugt. Og i lange tider blev man instrueret i at tvinge tabletter og lignende langt ned i halsen på katte. Udfaldet var ofte, at relationen til dig som ejer fik nogle gevaldige ridser i lakken.

Og faktisk behøver det slet ikke at være sådan…

Som udgangspunkt prøv altid at give medicinen helt frivilligt. Meget medicin til katte (og andre dyr) er tilsat smagsstoffer, så det faktisk ikke smager så grimt, som man kan frygte.

Men…. Katte spiser som sagt ikke hvad som helst, så herunder kommer en liste med en række teknikker og metoder til, hvordan du kan give din kat tabletter, helt uden tvang, så din kat bliver rask uden at jeres gode relation påvirkes.

 

EasyPill

EasyPill er en godbid, hvori tabletter eller kapsler kan pakkes ind og dermed kamufleres. Easypill smager rigtig godt og har en ”modellervoks-agtig” konsistens, som mange katte er vilde med!

  • Start med at tilbyde din kat små stykker af Easypill uden medicin i
  • Når din kat spiser det med velbehag, går du videre til næste skridt
  • Pak tablet eller kapsel ind, så denne er helt skjult af Easypill.
  • Tilbyd nu din kat det. Afslut med en godbid, fx et lille stykke Easypill eller noget andet lækkert.

Husk at pakke Easypill lufttæt, så det bevarer den bløde konsistens.
Skal ikke opbevares på køl.

Godbidssekvens

Tabletter eller kapsler kan kamufleres i en såkaldt godbidssekvens.

Med dette menes, at tabletten gives i en rytme med godbidder i et hurtigt tempo. På den måde ”skjules” tabletten – din kat er fokuseret på godbidderne, og tabletten ryger derfor automatisk med. Det skal være en godbidder din kat finder yderst lækre.

  • Start med at tilbyde godbidder i et hurtigt tempo.
  • Brug gerne din hånd, så du nemmere kan forme en lille skål – dette øger chancen for at tabletten vil ryge ubemærket med.
  • Mens du giver godbidder et raskt tempo, kom da tabletten med. Bliv ved at holde din hånd formet som en skål.
  • Undgå pauser men bliv ved at give godbidder i et hurtigt tempo, indtil din kat har spist tabletten.
  • Afslut med et par godbidder.

Gelatinekapsler

Gelatinekapsler kan bruges til at kamuflere tabletter eller anden medicin, der ikke smager godt. Selve kapslen har smag af okse.

Tilvænning

Først skal din kat vænnes til at spise tomme gelatinekapsler, altså uden tabletter i. Dette gøres på følgende måde:

  • Brug flydende snacks som hældes over kapslen
  • Gentag 3-4 gange inden næste skridt, hvor medicin kommes i kapslen

Vejen til succes er størst, hvis du træner tilvænning til at spise gelatinekapsler – helt fra din kat er killing.

Med medicin

Når din kat spiser de tomme gelatinekapsler velvilligt, går du videre til næste skridt:

  • Gelatinekapslen skilles ad og medicin kommes i. Nogle tabletter er man nødt til at dele, for at de kan være i kapslen. Tryk kapslens ender godt sammen, så kapslen er så lille som mulig.
  • Start med at komme lidt flydende snack i skålen. Gør dette et par gange.
  • Gentag da med at hælde flydende snack over kapslen. Undgå pauser, men bliv i stedet ved at hælde lidt på, indtil din kat har spist kapslen.
  • Afslut med lidt flydende snack i skålen.

Flydende medicin

Langt de fleste typer af flydende medicin er smagskorrigeret – dvs. at medicinen har smag af ”noget lækkert”, fx kylling- eller leversmag.

I indlægssedlen er indgivelse ofte lidt firkantet formuleret med ”gives i munden”. Dette er blot så medicin gives det rigtige sted (altså i munden og ikke i øret) – og ikke fordi du helt bogstaveligt skal give det i munden på din kat.

Giv i stedet din kat mulighed for selv at spise medicinen:

  • Kom medicin på en tallerken eller i en lille skål
  • Medicin kan evt. blandes med lidt lækkert, fx flydende snacks
  • Undgå at blande medicin i din kats vante foder

 

Generelt når medicin skal være en god oplevelse

  • Giv altid medicin væk fra din kats normale foder-rutiner. Har du blandet medicin i din kats vante foder, og det bliver en dårlig oplevelse, kan din kat komme til at forbinde sit vante foder med noget negativt.
  • Vær som du plejer og normalt vil gøre, når du giver din kat godbidder eller andet lækkert. Hav fx medicin og snacks hertil stående i det skab eller den skuffe, du normalt henter godbidder fra.
  • Snak som du plejer – med samme stemme og toneleje, som får din kat til at sno sig om dine ben i forventning om dén godbid, der venter!
  • Kom medicin og ”tilbehør” i en pose eller bøtte magen til dén, de vante godbidder er i. Så lyden af posen eller bøtten, der åbnes, er noget, din kat genkender – så forventning om noget godt bygges op!

Alt dette vil hjælpe til, at din kat opfatter det nye ”medicin-projekt” som en del af den normale og kendte rutine – og derved føler sig mere tryg, når den skal have medicin.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
EU-forordning

Ny EU-forordning om medicin til dyr

Hvad betyder den for dig som ejer af et kæledyr?

Den 28. januar 2022 trådte en ny EU-forordning i kraft.
Helt overordnet har den nye EU-forordning (loven) som formål at ensrette brugen af medicin til dyr i hele EU. Dette for primært at mindske udbredelsen af antibiotikaresistens.
Denne ensretning gælder dog ikke kun antibiotika, men også anden medicin, givet og ordineret af dyrlæger. Og derfor vil forordningen også få betydning for dig som ejer af et kæledyr, og for os dyrlæger i vores mulighed for at behandle og hjælpe syge kæledyr, som vi plejer.
Vi vil i dette nyhedsbrev prøve at give et overblik over konsekvenserne af den nye EU-forordning.

Betydningen for dig og dit kæledyr:

  • Alle recepter udskrevet før 28. januar 2022 er ugyldige, da de ikke lever op til de nye krav om information om dyrets alder, og det aktive stof i den udskrevne medicin. Det betyder, at du skal have en ny recept. For at vi kan udskrive en ny recept, skal vi i henhold til den nye forordning se jeres dyr til en konsultation.
  • Recepter på antibiotika, til behandling af infektioner, er kun gyldige i 5 dage.
  • Alle recepter på medicin, der er fremstillet til brug for mennesker, er nu ugyldige.

 

Har du en ugyldig recept?

Vi vil gerne forsøge at hjælpe alle, der kommer i klemme i denne situation. For at vi administrativt kan håndtere det, beder vi dig om følgende:

  • Du skal kontakte os via mail – skriv RECEPT i emnefelt og tilføj HASTER, hvis det er en recept, du skal bruge indenfor den første uge
  • Vedhæft et foto af recepten – eller skriv tydeligt navn, adresse, dyrets navn, hvilken medicin det drejer sig om
  • Skriv også kontakt telefonnummer

Vi vil forsøge at ekspedere alle henvendelser, med så få gener som muligt. Men der kan være medicin, som vi ikke længere kan udskrive. Og der vil være tilfælde, hvor vi er nødt til at se dyret til en fornyet undersøgelse, for lovligt at kunne udskrive en ny recept. Ovenstående gælder kun recepter, som Dyrlægehuset Kolding har udskrevet og kun frem til udgangen af februar.
Herefter vil vi anse alle henvendelser om recepter, som en standard fornyelse.

 

Vores muligheder for at lave individuelt tilpassede behandlinger indskrænkes væsentligt.

  • Muligheden for at bruge humane medicinske præparater indskrænkes
  • Varigheden af en behandling bestemmes ikke længere af dyrlægen, men af produktets godkendelse. Dette betyder bl.a. at vi ved behov for forlængelse af en behandling SKAL se dyret til en ny undersøgelse

 

Kaninerne rammes særligt hårdt

Jer der ejer en kælekanin bliver hårdere ramt end hunde/katte/marsvin etc. Det skyldes, at kaniner i EU pr. definition er kategoriseret som produktionsdyr på linje med køer og svin. Heste er i samme kategori men kan ”udtages fra konsum” – dette betyder i praksis, at den enkelte hest kan få ”papir på”, at den ikke skal spises. Denne mulighed er der ikke for kaniner. Dette er jo helt malplaceret i Danmark da de allerfleste kaniner har et skønt kanin-liv som højt elskede kælekaniner.
Det betyder hvis du skal kunne give din kanin medicin hjemme, skal du have et ”Medicin-håndterings-kursus”. Vi har pligt til at spørge dig, om du har sådan et kursus, når vi udskriver medicin til din kanin. Dette noteres i journalen. Så du behøver kun at blive spurgt en gang.
– Du vil få udleveret en seddel med information om det pågældendes medicins tilbageholdelsestid. Dvs. hvor lang tid der går fra medicinen er givet, til dyret må spises. Vi ved, at dette vil virke enormt provokerende for mange med kaniner, og det forstår vi godt…

Medicinhåndterings-kursus for kaninejere

Vi er ved at undersøge, om der er mulighed for at lave et ”Medicin-håndterings-kursus” her på klinikken. I så fald skriver vi det ud i et nyhedsbrev.

 

Den nye EU-forordning kan virke som urimelig rigid. Vi kan godt forstå, at dette kan skabe stor bekymring og frustration for jer som dyreejere. Det gør det i hvert fald for os som klinik. Landets dyrlæger arbejder sammen med Den Danske Dyrlægeforening, Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen på at få lydhørhed overfor de problemer, forordningen lige nu giver os. Men indtil videre er der ikke anden mulighed, end at følge lovgivningen. Vi håber på din forståelse som dyreejer.

Vi vil gøre alt hvad vi kan, så I fortsat kan få den bedste og sikreste behandling af jeres kæledyr

Med venlig hilsen
Dyrlægerne på Dyrlægehuset Kolding
Lizette, Margaretha, Mette, Louise og Camilla

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret

Drikker din kat nok vand?

Katten er oprindelig et rovdyr, der lever i ørkenen. Hele dens anatomi er derfor designet til, at den får dækket sit væskebehov via føden. Kattens byttedyr indeholder ca 80% vand, og det er nok til, at katten ikke dehydrerer i den tørre ørken.

Men vi fodrer oftest vores katte med tørkost, som kun indeholder ca 8% vand, og selv om katten fanger mus – er det ikke sikkert, at den fanger og spiser nok til at få sit væskebehov dækket. Derfor må vores katte drikke vand ved siden af. For det meste klarer katten at dække sit behov for vand via en kombination at tørkost, vådfoder og vand.

Hvis katten ikke drikker nok vand er der risiko for, at den danner ”sten” eller ”krystaller” i blæren eller andre steder i urinvejene. Dette ses forholdsvist hyppigt i klinikken. For at hjælpe din kat til at drikke mere, er det helt nødvendigt, at du kræser lidt for den, og finder ud af hvordan lige din kat helst vil have sit vand serveret.
Så her får du 10 tips til at øge din kats vandindtag.

  • Katte foretrækker ofte en bestemt type vandskål. Skåle af keramik, glas eller
    metal fortrækkes ofte. Nogle skåle af plastik kan afgive smag til vandet.
  • Formen på vandskålen er også vigtig – skålen skal være stor og bred nok til,
    at kattens følsomme knurhår ikke rører skålens sider og bliver ”klemt”.
  • Sæt vandskåle forskellige steder rundt i hjemmet.
    Er der flere katte i hjemmet, skal hver kat have “sin egen skål”.
  • Placér vandskåle i god afstand fra både kattebakke og madskål. Katte er
    meget renlige dyr, og rent instinktivt vil de ikke spise, drikke og gå på toilet samme sted.
  • Rindende vand er et hit hos mange katte, og der findes et fint udvalg af
    forskellige ”vandfald”/”fontæner”.
  • Fyld vandskålen helt op til kanten – mange katte bryder sig ikke om at skulle
    stikke hovedet ned i skålen.
  • Tilbyd vand af stuetemperatur – ikke alle katte kan lide helt koldt vand.
  • Supplér med vådfoder eller tilføj vand til din kats tørfoder.
    Kom evt. ekstra vand i vådfoderet.
  • Hjemmelavede isterninger af ”boullion” kan puttes i vandskålen. Brug lidt
    tunvand eller vandet fra kogt kød, kom det i en isterningebakke og så i fry-
    seren. Kom en terning i det friske vand hver dag for at tilføje lidt kødsmag til
    vandet. Dette nedsætter dog vandets holdbarhed og må ikke stå ret længe.
  • Ældre katte kan have slidgigt, og det kan derfor være ubehageligt at skulle
    bøje sig ned over vandskålen. Hæv evt. skålen en smule, fx ved at sætte den
    på et par bøger eller lign.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret

Sådan tilvænner du din kat til transportkassen

Katten skal helst forbinde transportkassen med noget positivt.
Begynd tilvænning til transportkassen så tidligt som muligt, og allerhelst. mens katten er killing.
En god idé at lade transportkassen stå fremme altid, så den fungerer som en hyggelig og naturlig hvileplads for din kat.

 

Den rigtige transportkasse

  • Transportkassen skal være solid og sikker. Vær opmærksom på, at nogle transportkasser har en ”max belastning”, vælg én der kan bære din kat.
  • Aftagelig top er bestemt at foretrække – så din kat nemt kan løftes både i og ud af transportkassen.
  • Det kan være en god idé at vælge en transportkasse med et knap så larmende låsesystem – høje lyde kan nemlig forskrække din kat, især hvis den allerede er utryg og stresset.

 

Tilvænning til transportkassen – og transport

  • Placér transportkassen et roligt sted, og hvor din kat naturligt opholder sig. Læg et tæppe eller andet blødt underlag i kassen.
  • Spray med FeliWay* 30 minutter før brug.
  • Læg godbidder i og omkring transportkassen, og begynd desuden at tilbyde katten dens normale foder i kassen.
  • Når din kat begynder at opholde sig mere og mere i transportkassen, kan du begynde at lukke lågen i kort tid – husk at belønne katten med godbidder. Gradvist øges tiden, hvor lågen er lukket.
  • Hvis ikke transportkassen står fremme hele tiden, skal den tages frem jævnligt – også selvom den ikke skal bruges.
    Gentag ”ritualet” med godbidder.
  • Ved tilvænning til at køre i bil gentages tilvænning trin for trin.
    Start med bilen slukket, herefter øges tiden, hvor bilen er tændt.
  • Husk at rose og belønne med godbidder.

 

Den dag katten skal transporteres

  • Sørg for at starte med at ”pakke din kat” i god tid, så det kan foregå i kattens tempo.
  • Spray transportkassen med FeliWay* 30 minutter før, og læg et tæppe/håndklæde med hjemlig duft i bunden af kassen.
  • Ha’ gerne et stykke legetøj, katten kender og kan lide, med i transportkassen.
  • Undgå at fodre katten lige før køreturen – i tilfælde af køresyge, der kan give kvalme og opkast.
  • Undgå at tvinge katten ind i transportkassen. Hvis ikke katten selv går ind i kassen, kan du enten tage toppen af, bakke katten ind i kassen, eller stille kassen på højkant og roligt sænke katten ned i den. Skub eller mas aldrig katten ind i kassen med hovedet først.
  • Læg gerne et tæppe over transportkassen under køreturen – det kan hjælpe til at berolige din kat.
  • Har du flere katte, så husk altid kun én kat pr. transportkasse – også selvom kattene ellers er bedste venner. Transport er ofte en stresset og utryg situation, og kattene kan derfor blive uvenner under transporten.

 

* Feliway
Feliway er en syntetisk kopi af kattens ansigtsferomon, F3. Feromonet afsættes af katten når den stryger kinden, fra hagen til øret, mod ting. Disse duftstoffer virker afstressende på din kat.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
Nytår – Sådan hjælper du din kat » Læs mere her| Dyrlægehuset Kolding

Nytår – sådan hjælper du din kat

Nytår er en hård tid for mange katte, fordi de er angste eller utrygge ved fyrværkeriets brag, lys og glimt. Katte viser ikke altid deres angst tydelig, men ofte blot ved at søge væk og gemme sig. For nogle katteejere er det derfor en overraskelse, når vi gør opmærksom på at deres kat har det svært over nytåret.

Er din kat mere end lidt urolig for fyrværkeri, er det en god ide at kontakte en professionel adfærdsrådgiver eller en dyrlæge med speciale i adfærdsproblemer, så du får tilstrækkelig hjælp til at komme angsten til livs.
Ved mildere frygt, eller kattens første nytår, er der mange ting man kan gøre.

Hvordan kan du hjælpe din kat?

Hvis din kat kun udviste en mild frygt, eller det er dens første nytår, kan du igangsætte en gradvis tilvænning til nytårslydene med en lyd-CD, som forhandles på nettet og ved dyrlæger. I dagene op til nytårsaften, kan du desuden sørge for mere aktivering i form af leg og problemløsningsopgaver, så din kat er velaktiveret både fysisk og psykisk, da en velstimuleret kat ofte vil reagere mindre på brag og lysglimt. Er katten angst dagligt i perioden, bør du overveje sammen med din dyrlæge at give katten beroligende medicin i denne periode. Der findes i dag mange gode og effektive naturlægemidler som et alternativ til medicin, men hvilken type, der passer bedst til din kat og jeres situation, skal du lade dyrlægen eller veterinærsygeplejersken rådgive dig om.

Hvis din kat ikke udviste nogen form for utryghed sidste år, kan det stadig være en ide at følge nogle af rådene i nedenstående, for at forebygge utryghed i at opstå.

Hold nytår på kattens præmisser

Heldigvis er der flere ting, som du kan gøre for at hjælpe din kat gennem denne tid. Rådene kan bruges af alle katteejere, både hvis din kat allerede er utryg ved fyrværkeri eller til forebyggelse, så din kat ikke bliver utryg senere i livet. Først og fremmest bør du planlægge din nytårsaften på kattens betingelser. Kattens hjem er dens base og tryghed, og det er derfor vigtigt at gøre nytårsaften mindst mulig stressende for din kat. Undgå at lade din kat være alene hjemme nytårsaften.

På selve nytårsaften bør du holde din kat inde hele dagen, så katten er i sikkerhed for fyrværkeri og fulde mennesker. Det er desværre ikke alle, der vil en kat det bedste, hvis de ser den udenfor nytårsaften. Stil en kattebakke op nogle dage før, så katten ved, at bakken er der. Stil bakken i et roligt og mørkt rum, hvor katten kan bruge bakken i fred uden forstyrrelser. Rul også gardinerne for, hold vinduer og døre lukket, og lav en hule til din kat, hvor den kan søge hen, hvis den føler sig utryg. Sæt eventuelt skabe på klem, så katten kan søge derind, men vær sikker på, at de ikke kan lukkes, så katten ved et uheld lukkes inde. Læg tæpper under din seng, så katten kan søge derhen – og lad et sengetæppe falde hen over sengen, så der bliver huleagtigt under sengen. Stil eventuelt kattens mad/vand og kattebakke i nærheden af hulen/gemmestedet, så katten ikke skal bevæge sig alt for langt, men husk at mad og vand ikke må stå tæt på en kattebakke, da katte ikke vil spise og gøre sig rene samme sted. Normalt er en afstand på nogle meter bedst. Du kan også med fordel lade en radio med rolig musik – gerne klassisk – køre på lav styrke, så lydene udenfor dæmpes en smule.

Lækkerier kan flytte fokus

Er din kat til godbidder eller anden lækker mad, kan du med fordel udnytte dette til at flytte kattens fokus fra fyrværkeriet og i stedet lære katten at forbinde denne dag med noget positivt. Giv katten en god portion af dens yndlingsmad om aftenen, før bragene for alvor starter, så katten er godt mæt og træt, og fyld et aktiveringslegetøj med kattens yndlings vådfoder, så katten skal slikke maden ud. Desuden har selve spise- og slikkeadfærden en beroligende effekt på katten, da der dannes beroligende stoffer i kattens hjerne, når den spiser, og en fyldt og arbejdende mave mindsker ofte tendensen til stress, da mæthed giver ro.

Lad din kat være i fred

Du skal aldrig tvinge din kat at se på fyrværkeriet ved eksempelvis at holde den ved et vindue, heller ikke selvom det er for at vise den, at det ikke er farligt. Din kat forstår det ikke, og det gør kun katten mere utryg, da katten vil opleve sin frihed begrænset og føle sig fastlåst og presset. Er der fest i hjemmet, så hold fulde mennesker væk fra katten. Fulde mennesker kan skræmme og virker ofte utilregnelige på en kat, og de vil dermed øge kattens utryghed. Lad katten være i fred og selv bestemme, hvem den vil kæles af.

Er katten utryg, så ignorer den – det er for sent at gøre noget på selve aftenen. Du forværrer ofte situationen ved at trøste eller pylre om din kat. Næste år må du så planlægge bedre.

Katte kan være svære at afkode for mennesker, så brug dagene op til nytår på at være ekstra opmærksom på din kat, så du ikke overser din kats signaler på angst eller utryghed på selve aftenen. Katte er individer, og de reagerer ikke ens på stress og utryghed. Nogle katte søger væk og gemmer sig – andre katte udtrykker det eksempelvis ved at udvise overdreven soignering og vaske sig manisk, mens andre måske udtrykker deres stress ved at vise urenlighed, kalde højt, vandre rastløse rundt eller endda løbe og springe i huset i panik. Jo bedre du er forberedt på din kats reaktion, jo bedre et nytår kan I få sammen.

Er din kat utryg ved fyrværkeri? Hos Dyrlægehuset Kolding hjælper vi dig i mål med en nytårsaften, der er sjov for både dig og din kat.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret

Har min hund eller kat tandpine?

75 procent af alle hunde og katte går rundt med et behandlingskrævende problem i mundhulen. Skjult. Modsat os mennesker, har vores firbenede venner ikke mulighed for at fortælle os direkte, hvis de har ondt. Hvordan sikrer du dig så, at din hund eller kat ikke har tandpine?

Hunde og katte viser sjældent, at de har ondt i tænderne. Vi ser ofte dyr med voldsomme belægninger på tænderne, alvorlig parodontose, tænder med tandbyld og lignende, uden ejer har bemærket tegn på problemer.

Din hund eller kat evner ikke at fortælle dig, at de har smerter i mundhulen. Man skulle måske forvente, at de ville beklage sig eller holde op med at spise, men det er faktisk kun i de færreste tilfælde, at det er tilfældet.

Du bør derfor jævnligt tjekke din hund eller kats mund – også for at vænne den til at blive undersøgt i munden.

Symptomer på tandpine

Vi har samlet en række symptomer, der kan være tegn på tandproblemer hos hund og kat.

  • Dårlig ånde
  • Belægninger på tænderne
  • Rødme i tandkød
  • Betændelse
  • Tilbagetrukket tandkød/ løse tænder
  • Misfarvede tænder
  • Knækkede tænder
  • Knuder

Du bør også reagere, hvis der er ændret adfærd omkring spise- og drikkesituationer, hvis du ser savl eller blod fra munden samt hævelser i eller omkring munden.

Er der tegn på problemer, bør du kontakt din dyrlæge.

Gode råd mod tandpine

Hos Dyrlægehuset Kolding giver vi altid vores klienter to gode råd, der sikrer, at din hund eller kat ikke går rundt med skjulte tandproblemer i uger, måneder eller år.

  • Tjek jævnligt hunden eller kattens tænder.
  • Kom til det årlige sundhedseftersyn, hvor dyrlægen undersøger munden grundigt.

Det er vigtigt, at du husker, at hunde og katte har lige så følsomme tænder, som vi mennesker. De har med andre ord lige så ondt, som vi andre har ved tandpine.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
Dyrlæge Kolding – Omsorgsfuld behandling af kat | Dyrlægehuset Kolding

Aktivering og stimulering af kat – sådan gør du

Katte keder sig ofte, og understimulerede katte kan udvikle destruktiv adfærd. Aktivering og stimulering er derfor alpha og omega for et godt og indholdsrigt katteliv. Få tips og tricks til aktivering af kat her.

Mange katte i de danske hjem keder sig. Hver dag. Især indekatte er hårdt ramt af kedsomhed, da de ikke oplever naturens mange stimuli. Understimulerede katte har lettere til unoder og kan i nogle tilfælde udvikle adfærdsproblemer.

Regelmæssig fysisk og mental aktivering er afgørende for at holde din kat sund og sikre, at din kat får et godt og indholdsrigt katteliv.

Der er mange måder, hvorpå du kan aktivere din kat. En af disse er foderaktivering

Foderaktivering som stimulans

Foderaktivering er en god måde at give din kat både fysisk og mental stimulans.

Hos Dyrlægehuset Kolding vil vi gerne hjælpe dig og din kat godt fra start. Vi har lavet denne lille guide til dig, der ønsker at give dig i kast med foderaktivering. Sværhedsgraderne er inddelt i niveauer, hvor niveau 5 er sværest, og niveau et er lettest.

Det er vigtigt, at du i starten hjælper din kat med at løse opgaverne, så interessen for projektet bevares.

Rigtig god fornøjelse!

FunBoard (Trixie)

Sværhedsgrad: Niveau 1-3

Katte elsker at lege. Et Funboard vækker din kat nysgerrighed, og leg kombineres med motion. Funboard giver dig og din kat mange muligheder på ét bræt, og øvelserne kan udføres med varierende sværhedsgrad. Bundpladen består af fem forskellige aktiviteter, der lader din kat bruge sin intelligens til at få fat i foderet.

Dette legetøj er ideelt som ”start-legetøj”, da foderet er visuelt synligt og derfor god til katte, der prøver aktiv fodring for første gang. Du kan bruge boardet fra din kat er tre måneder gammel. FunBoard er en investering – men de mange muligheder bevarer kattens interesse, og brættet kan derfor bruges igen og igen – også selvom katten bliver gammel og syg.

TurnAround (Trixie)

Sværhedsgrad: Niveau 3-4

Med en TurnAround skal katten vende beholderne med foder – hvorefter foderet falder ned på brættet, hvor katten skal lirke det ud mellem pindene. Det er muligt at variere sværhedsgraden med dette legetøj, da der medfølger to forskellige låg til beholderne. Et godt råd er at undlade lågene de første gange legetøjet tages i brug, indtil katten har fanget idéen.

Dog/Cat Casino (Nina Ottosson)

Sværhedsgrad: 4-5

Ved Cat Casino skal katten fjerne ”låse-dutterne” på toppen, hvorefter skufferne med mad i kan åbnes. Som du nok kan høre, er sværhedsgraden i den mere udfordrende ende af skalaen. Du bør derfor starte med at undlade ”låse-dutterne”, indtil katten er blevet god til at åbne skufferne. Sæt derefter dutterne på – gerne med noget mad under, så katten får lyst til at løfte dem. Når katten så har fanget fidusen, kan maden under dem udfases.

Dog/Cat Tornado (Nina Ottosson)

Sværhedsgrad: Niveau 3-5

Med dette stykke legetøj lægges maden i forskellige lag. Katten skal så skubbe lagene rundt for at få fat i maden. Du bestemmer selv opgavens sværhedsgrad. Ønsker du en højere sværhedsgrad, kan denne øges ved at bruge de medfølgende ”klodser”, som katten først skal løfte væk for at kunne skubbe lagene rundt.

Dog/Cat Twister (Nina Ottosson)

Katten skal med pote eller snude skubbe de bevægelige rum for at få fat i maden i Cat Twisteren. Du bestemmer selv opgavens sværhedsgrad. Ønskes en højere sværhedsgrad, kan denne øges ved at sætte de medfølgende klodser på som stop. Katten skal da først fjerne dem for at kunne skubbe rummene rundt.

Cat Pyramid (Nina Ottosson)

Sværhedsgard: Niveau 3

Cat Pyramid fungerer som ”Vælte-Peter” for din kat. Katten skal altså puffe til tårnet, så maden falder ud. Sværhedsgraden af denne øvelse ligger på et middel niveau, idet der kun finde én åbning foroven i den ene side. Det kræver derfor lidt øvelse for din kat at ”ramme rigtigt”, så maden falder ud.

Catmosphere (Kruuse)

Sværhedsgrad: Niveau 2

Catmosphere fungerer som ”Vælte-Peter” for din kat. Katten skal puffe til tårnet, så maden falder ud. Catmosphere har en lavere sværhedsgrad, end Cat Pyramid, da størrelsen på den åbning kan ændres, det bliver lettere – eller sværere – for din kat at få maden til at falde ud af.

Activity Snack Ball (Trixie)

Sværhedsgrad: Niveau 1-2

Med en Activity Snack Ball skal katten trille bolden rundt, så maden falder ud. Det lyder måske let, men det kan sagtens være en udfordring for din kat, da bolden er udformet som en labyrint indeni, så al maden ikke falder ud på én gang.

Besøg butikken

Hos Dyrlægehuset Kolding har vi et bredt udvalg af legetøj, der aktiverer din kats sanser og intelligens. Her møder du kompetente veterinærsygeplejersker, der står klar til at vejlede dig i valg af legetøj til netop dine og din kats behov.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
Dyrlægehuset Kolding – Din lokale dyrlæge i Kolding

FIV og FeLV – er min kat i farezonen?

FIV og FeLV er to smitsomme sygdomme hos kat. Der findes ingen helbredende behandling af FIV og FeLV, hvorfor forebyggelse er af streng nødvendighed.

Felin Immunodeficient Virus (FIV) bliver i daglig tale omtalt katteaids, og Felin Leukæmi Virus (FeLV) omtales ofte som katteleukæmi. Begge sygdomme er uhelbredelige virussygdomme og har en lumsk måde at vise sig på, da symptomerne kan ligne mange andre sygdomme.

I dette indlæg kan du læse mere om smitteveje, symptomer, diagnostik og forebyggelse mod FIV og FeLV. På den måde kan du sikre, at din kat ikke er i farezonen for disse to uhelbredelige sygdomme.

Sådan smitter FIV og FeLV

Din kats livsstil har stor betydning for, om katten er i farezonen eller ej.

FIV og FeLV smitter begge ved slagsmål og parringer. Derudover smitter FeLV også ved anden tæt omgang mellem katte – herunder fælles mad- og vandskåle, indbyrdes soignering samt gennem urin og afføring fra syge katte.

Indekatte er i høj grad beskyttet mod sygdommene. Udekatte, der helt passer sig selv, er kun moderat udsat for smitte. Katte, der slås, er absolut i risikogruppen. Han- og hunkatte, der parrer sig, lever allerfarligst.

Begge virusser kan også smitte fra mor til killinger. Dette er dog mest almindeligt for FeLV.

Forebyggende behandling

Der findes ingen mulighed for helbredelse, og derfor er forebyggelse afgørende.

Det er muligt at vaccinere mod FeLV. Vaccinen kan gives i en paraplyvaccine sammen med vaccinen mod kattesyge og katteinfluenza, da vaccinationsprogrammet er ens for alle disse sygdomme. Din kat får givet den første vaccine, når den er mellem 8 og 12 uger gammel. Den næste vaccine gives tre-fire uger senere. Hvis vaccinationen først gives senere i livet, gives der ligeledes to vacciner med tre-fire ugers mellemrum. Derefter modtager din kat en årlig revaccination i forbindelse med sundhedsundersøgelsen.

Læs mere om vaccination af kat

Det er ikke muligt at vaccinere mod FIV. Da denne sygdom smitter ved parring og slagsmål, kan du i høj  grad forebygge ved at lade din kat kastrere eller sterilisere. Du kan derudover indhegne en del af haven som voliere for at forhindre omgang med andre katte. Det er også en mulighed at holde katten som indekat.

Symptomer på FIV og FeLV

Symptomerne på FIV og FeLV er meget ens, og kommer i to stadier.

I første stadie kan symptomerne være så svage, at du, som ejer, ikke lægger mærke til, at din kat er syg. Symptomerne kan blandt andet vise sig som: forbigående feber, hævede lymfeknuder, mat og strittende pels samt træthed.

Herefter vil du opleve en periode uden synlige tegn på sygdom hos din kat.

I andet stadie er der tydeligere tegn på sygdom. Symptomerne kan vise sig fra mange sider: Diarré, opkastninger, betændelse i munden, blærebetændelse, øjenbetændelse, hoste/lungebetændelse, hudproblemer, dårligt helende sår, cancer, ændret adfærd, blodmangel, lammelser samt feber, træthed og mat, strittende pels. Grunden til, at sygdommene kan vise sig på så mange forskellige måder, er, at kattens immunforsvar nedbrydes af virussen. Derfor er der spillerum for, at andre sygdomme kan udvikle sig.

Diagnosticering af FIV og FeLV

Det kan være svært at stille diagnosen ved almindelig undersøgelse. Dyrlægen stiller spørgsmål til kattens livsstil, og herigennem kan han/hun få mistanke om, at der er tale om FIV eller FeLV.

En præcis diagnose stilles ved hjælp af en blodprøve. Ofte kan man få svar samme dag, som prøven er taget. Fra infektionen har fundet sted, går der typisk flere uger, før FIV og FeLV kan påvises i blodprøve. Et negativt svar er derfor ikke en garanti for, at din kat er rask. I disse tilfælde vil man teste igen efter nogle uger. Er testen da stadig negativ, betyder det, at katten ikke har sygdommen.

Behandling af FIV og FeLV

Hvad gør du med en kat, der har fået stillet diagnosen FIV eller FeLV? Du må desværre gøre dig helt klart, at katten aldrig bliver rask. Med medicin kan den måske få nogle gode perioder. Derudover er det er vigtigt, at du holder katten fra al kontakt med andre katte, da den risikerer at smitte dem eller pådrage sig nye infektioner, da dens immunforsvar er svækket.

Det er ofte udekatte, der bliver syge. Du skal derfor overveje, om din kat kan vænne sig til at være indekatte. Der er nogle ting, du kan gøre i forsøget på tilvænne en udekat til indelivet – både i form af aktiveringslegetøj, medicin og feromoner (dufthormoner). I nogle tilfælde viser det sig, at katten er bedst tjent med at blive aflivet.

Ønsker du at beskytte din kat mod FIV og FeLV? Vores kyndige dyrlæger står klar til at vejlede dig om forebyggelse, der matcher dit og din kats behov.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret
Dyrlæge Kolding – Omsorgsfuld behandling af kat | Dyrlægehuset Kolding

Overvægt hos kat – hvad gør jeg?

Overvægt hos kat er et hyppigt problem, der medfører nedsat forventet levetid og livskvalitet. Heldigvis er der en del du, som katteejer kan gøre, hvis din kat har levet lidt for godt og er endt med ekstra sul på kroppen.

Der findes mange overvægtige katte, og overvægt giver nedsat forventet levetid og nedsat livskvalitet. Vi ønsker for vores dyr, at de skal have det godt i hverdagen, være raske og leve længe.

At have det godt i hverdagen betyder, at vi dækker deres behov for mad, vand og kærlighed. Derfor får katten tit mere mad og flere godbidder, end kroppen reelt har brug for. Særligt velsmagende godbidder kan medføre, at katten overspiser. Og det er ikke nogen hemmelighed, at katte kan være meget ihærdige og nærmest manipulerende for at få deres vilje – som tit betyder mere mad – eller i hvert fald tolkes sådan af os, som ejere.

Vi mennesker ser foder og godbidder som en del af vores kommunikation med vores kat og en måde at gøre den glad på. Et nært forhold til din kat øger faktisk risikoen for, at den bliver tyk. Og det er her dilemmaet opstår – når vi gerne vil have, at vores kat er rask, trives og lever længe, og den så samtidig ikke må blive overvægtig. Som ejer kan det føles som at skulle vælge mellem sult og sygdom.

Overvægt hos kat kan medføre en række alvorlige følgesygdomme, der forringer og forkorter din kats liv. Heldigvis er der en del, du selv kan gøre, hvis din kat er overvægtig.

Øget risiko for livsstilssygdomme

Overvægt disponerer for en lang række livsstilssygdomme. Disse livsstilssygdomme er meget lig dem, vi ser hos mennesker. Rammes din kat af følgesygdomme, kan de nedsætte din kats livskvalitet og i værste fald forkorte kattens livs betydeligt. Og det ønsker du jo ikke – overvægten skyldes jo i høj grad den store kærlighed, du har for din kat. Men kærlighed er ikke altid lig dyrevelfærd.

Følgesygdomme ved overvægt

  • Sukkersyge
  • Urinvejslidelser, såsom blæresten
  • Slidgigt
  • Hudsygdomme
  • Fedtlever

Andre problematikker ved overvægt

  • Større risiko ved bedøvelser
  • Nedsat immunforsvar
  • Fødselsvanskeligheder
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Nedsat motionstolerance

Behandling af overvægt

Først og fremmest skal du, som ejer, erkende, at katten rent faktisk er overvægtig. For nogle katteejere kan dette være en svær erkendelse at komme frem til.

En slankekur går i alt sin enkelthed ud på, at der skal forbrændes mere energi, end der indtages. Din kat kan være højlydt uenig i dette, så det er lettere sagt, end gjort. Men det betyder ikke, at du på forhånd skal give op.

Du skal altså give færre kalorier og samtidig øge mængden af motion. Det er vigtigt at bruge et foder, der er egnet i forbindelse med vægttab, så din kat stadig får de rigtige næringsstoffer, og så den taber fedt og ikke muskelmasse.

Sådan fodrer du din overvægtige kat

Det er vigtigt, at katten ikke taber sig for hurtigt, og at den ikke går i sultestrejke. Disse ting kan nemlig føre til fedtlever, der er en alvorlig og, til tider, dødelig sygdom.

Ved foderskift kan du derfor ikke gøre, som med hunde; at lade dem sulte, til de gider at spise det nye foder. Din kat skal spise hver dag. Det kan være en god idé at have to skåle og tilbyder både det ny og det sædvanlige. Det er ikke umuligt, at du skal prøve flere slags foder, før du finder noget, der godkendes af din kat.

Sådan aktiverer du din overvægtige kat

Ud over fodringen gælder det om, at få katten til at bevæge sig mere.

Du kan have skåle stående flere steder i boligen og fylde en smule i dem på forskellige tidspunkter, så katten føler sig fristet til at gå rundt og tjekke skålene. Eller du kan vise den, at nu går du ovenpå med madskålen og måske ned i kælderen derefter.

Foderaktivering er også et godt redskab til aktivering af overvægtige katte. Desværre er redskabet mest kendt og brugt blandt hundeejere, men princippet er det samme; gem foderet i kattens legetøj, så katten skal bruge sin krop og hjerne til at få det ud. Det giver både fysisk og mental aktivitet.

Al leg og aktivering af din kat er med til at forbrænde energi og dermed vigtig i planen om at slanke din kat. Aktiveringen skal gerne foregå som mange korte sessioner af få minutter i løbet af dagen – det passer bedst til kattes naturlige adfærd.

Hold faconen – også efter slankekuren

Efter vægttabet er det vigtigt at holde kattens vægt nede. Der er stor risiko for, at du og din kat falder tilbage i gamle vaner, når slankekuren er slut. Men det er nu, du skal være standhaftig. Det kan være en god idé at indføre regelmæssige vejninger, så fedtet ikke kommer snigende tilbage.

De fleste oplever, at de bliver nødt til at fortsætte den kalorielette kost og have aktivt fokus på motion.

Med den rigtige viden og de rigtige redskaber i form af foder, godbidder og aktivering kan du berige kattens liv og være den kærlige ejer, du ønsker at være – uden helbredsmæssige konsekvenser i form af overvægt hos din kat.

Har din kat levet lidt for godt, og er katten endt med ekstra kilo på sidebenene? Vi rådgiver dig om varig og sund slankning af din kat.

Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret