Min hund har kræft – hvad nu?
Hunde kan, ligesom mennesker, rammes af kræft. I Danmark har vi gode behandlingsmuligheder for kræft hos hund. Jo tidligere i forløbet kræften opdages, desto bedre prognoser for fremtiden.
Har min hund fået kræft?
Kan min hund få kemoterapi?
Bør min hund på kemoterapi?
Der opstår mange spørgsmål hos hundeejere, når de får fortalt, at deres bedste ven måske er ramt af kræft. Det kan vi godt forstå. Kræft kan være en skræmmende diagnose med mange usikkerheder.
I dette indlæg vil vi forsøge at besvare nogle af de mange spørgsmål, der opstår ved mistanke eller diagnosticering af kræft.
Kan hunde få kræft?
Svaret er ja, hunde kan rammes af kræft, ligesom vi mennesker kan. Det er ikke sjældent, at vi ser hunde med kræft her på klinikken. Hanhunde kan for eksempel få kræft i testiklerne, og tæver kan blandt andet få kræft i mælkekirtlerne.
Ovenstående er blot eksempler på nogle af de hyppigste kræftformer, vi ser hos hundene. Kræft hos hunde ses i lige så mange forskellige former, som hos mennesker: Blærekræft, blærehalskræft, lymfekræft, lungekræft, hudkræft, knoglekræft – for at nævne nogle få.
I Danmark har vi heldigvis mange gode behandlingsmuligheder for kræft hos hund. Jo tidligere i forløbet kræften opdages, desto bedre prognoser for fremtiden.
Behandling af kræft hos hund
Tidligere var det eneste behandlingstilbud til disse hunde, en operation, hvorved det syge væv blev fjernet. Vel at mærke, når kræften sad i et område, hvor dette var muligt.
De senere år har diskussionen i dyrlægekredse gået på, om de kræftramte hunde skulle tilbydes kemoterapi. Mange har talt imod med tanke på, hvor syge mennesker kan blive, når de behandles med kemoterapi.
Kemoterapi er en cellegift, der både påvirker kræftcellerne og de raske celler. Hensigten er, at kræftcellerne dør af denne behandling, og at de raske celler samtidig kommer sig igen efter behandling.
Når mennesker får kemoterapi, giver man giften i så store doser, at kræftcellerne dør. Hvorfor man hos mennesker håber på helbredelse eller rigtig mange gode år efter behandlingen.
Hos hunde er det lidt anderledes.
Kemoterapi af hund
Hos hunde giver man kemoterapi i mildere doser med det formål at få kræften i ro i en periode.
Dette medfører, at hunden ikke bliver syg af behandlingen. Samtidig betyder det også, at hunden ikke bliver helbredt for sin kræftsygdom. På fagsprog siger vi, at sygdommen er ”i remission” – altså at næsten alle kræftcellerne er væk, men at der fortsat vil være nogle få celler tilbage.
Disse celler vil så, over tid, vokse frem igen.
Hvor lang tid der går, før hunden bliver syg igen, varierer fra få måneder til mange år.
I Danmark findes en række dyrlæger med en speciel efteruddannelse, der giver dem et certifikat på, at de er onkologer. Det betyder, at de er uddannede til at behandle kræftsygdomme, blandt andet med kemoterapi.
Behandling af kræftsygdomme er et område i stor udvikling – også veterinært. Der bliver derfor hele tiden bedre muligheder for at behandle kræftramte dyr. Vi står altid til rådighed i forhold til de svære overvejelser, der vil være, hvis din hund eller kat skulle blive kræftsyg.
Kontakt os i dag
Har din hund symptomer på kræft? Hos Dyrlægehuset er du og din hund eller kat i trygge hænder. Vi vejleder dig i den bedst mulige behandling af din bedste ven.
Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag
Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.
Kontakt os