Hjælp! min kanins tis er tykt
Ser kaninens urin anderledes ud?
Når du har kanin, har du sikkert også studset over at kaniners urin (er og) kan være noget anderledes end f.eks urinen hos hund og kat. Du har måske oplevet at din kanins tis er uklart, måske har det en anden farve end normalt eller lugter anderledes. Alle disse “tilstande” er helt normale for kaniner, men de kan også være symptomer på problemer, eller starten på en sygdom der ikke skal have lov til at udvikle sig.
Så når du oplever uklar, farvet, tyktflydende og/eller særtlugtende urin er det en god ide at holde ekstra øje med kaninen og ringe til dyrlægen.
Forklaringen på den anderledes urin hos din kanin er, at kaninens krop fungerer meget anderledes end hunde og kattes kroppe og det er en af årsagerne til, at kaninens urin også kan variere i udseende.
Kaniner er tilpasset en kost der består af græs og hø. Om sommeren indeholder græsset meget calcium, og det er det overskydende calcium der gør, at urinen kan se uklar ud. Det er som udgangspunkt helt normalt, og er den måde kaninen kommer af med det overskydende calcium på.
Hvorfor bliver kaniners urin uklar og tyk?
Men er calciumindholdet i urinen meget højt kan der dannes bundfald (sludge) i blæren. Bundfaldet/sludge kan blive helt leragtigt og kan irritere blæren, så der kommer en blærebetændelse, og i værste fald dannes der sten i blæren.
Et højt calcium indhold i kosten, og derved også i urinen, er ikke nødvendigvis et problem. Men fordi vores søde kælekaniner ofte er steriliserede eller kastrerede, vil de tisse mindre hyppigt- fordi de ikke urinmarkerer, og når der så står mere urin i blæren vil der også dannes mere sludge.
Overvægt kan være en anden årsag. En overvægtig kanin er ofte ikke så aktiv, og derfor hvirvles sludgen ikke rundt i blæren og tisses derfor ikke med ud, når din kanin går på toilettet.
Symptomer:
- Smerteplaget når den skal tisse og er måske blevet urenlig og tisser andre steder end på sit toilet.
- Meget tyktflydende urin og uklar urin.
- Blod i urinen pga. blærebetændelse eller måske sten i blæren.
Behandling:
- Dyrlægen vil ofte scanne kaninens blære for at se mængden af sludge.
- dyrkning af urinen for at se om der er infektion med bakterier og derfor behandle med antibiotika.
- Smertestillende medicin så kaninen kan tisse og irritationen i blæren dæmpes.
- Vægttab hvis kaninen er overvægtig.
- Den ældre kanin bør undersøges for gigt og evt. behandles herfor så den bliver mere aktiv og ikke har ondt.
Forebyggelse:
- Undgå overvægt.
- Sørg for at din kanin har masser af plads og bor i et miljø der stimulerer til masser af hop og spring, binkyes og alle andre former for naturlig aktiv kaninadfærd.
- Man kan fristes til at undgå en kost med højt calcium. Men dette er en dårlig ide og man skal huske at kaninen kost bør indeholde rigtig meget hø.
- Ring til dyrlægen hvis din kanin viser ændringer i adfærd.
Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag
Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.
Kontakt os