Gode råd om din hvalps tænder
Der er nok at holde styr på når man får hundehvalp, uanset om man har prøvet det før. Hvalpe har munden fuld af sylespidse hvalpetænder – faktisk hele 28 stk.
Og det kan godt betale sig at give opmærksomhed til hvalpens tænder og mund.
Du skal holdes øje med om hvalpen har et korrekt bid. Dvs. at hvalpen hverken har overbid eller underbid. Et korrekt bid betyder, at fortænderne i overmunden kun lige når ud over fortænderne i undermunden. Der er dog nogle få racer for hvilke et lille underbid er normalt for racen. Enkelte hvalpe kan have det man kalder for ”base narrow” hjørnetænder eller forsnævrede hjørnetænder, hvor hjørnetænderne i underkæben “prikker” op i gane eller tandkød i overkæben. Dette er behandlingskrævende.
Når du kommer her til hvalpevaccination og sundhedseftersyn, undersøger vi også på hvalpens tænder, og ser om alt er som det skal være, eller om der er noget der skal undersøges nærmere.
Hvornår skifter hvalpe tænder?
Når hvalpen er omkring 4 måneder begynder den at skifte sine 28 mælketænder ud til ialt 42 blivende tænder. Det kan godt give lidt ubehagelig lugt fra munden – det er helt normalt.
Tandskifte sker for de fleste hunde helt uden problemer. Men hos nogen hvalpe ser vi at deres hvalpetænder ikke falder ud som de skal, og hvalpen får det man kalder tilbageholdte mælketænder. Dette kan få betydning for hvalpens tandstilling, da mælketanden optager pladsen for den blivende tand. Det øger også risikoen for tandkødsbetændelse og parodontose. Så snart du kan se, at den blivende tand er på vej frem – uden at mælketanden er væk, skal du kontakte os.
Det er en rigtig god ide at vænne din hund til, at du kan komme til dens mund. Og vil du virkelig hjælpe din hvalp til en god tandsundhed, så lær den at få børstet tænder 1 x dagligt (med en tandpasta UDEN fluor). Særligt for de mindre hunderacer er tandbørstning altafgørende i forhold til at bevare hundens tænder hele livet.
Du kan finde et program for træning af tandbørstning på vores hjemmeside.
Forebyg tandskader:
- Hunde skal ikke lege med sten – de er årsag til mange tandskader.
- Leg med pinde medfører hvert år alvorlige skader i munden og svælget på mange hunde. Vælg i stedet for at medbringe fornuftigt legetøj på gåturen og ved vandet. Der findes legetøj specielt designet til leg og træning i vand.
- Knogler fra fjerkræ kan splintre og give skader.
- Andre former for knogler skal gives med omtanke – det er den hyppigste årsag til knækkede kindtænder.
- Vælg gerne en hård gummibold, f.eks. “KONG” som fås i forskellige størrelse og former.
- Vær opmærksom på, at tennisbolde giver et stort slid på tænderne. Da sand og grus sider fast i dem, de virker som sandpapir, så disse anbefales ikke.
Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag
Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.
Kontakt os