FIV og FeLV – er min kat i farezonen?
FIV og FeLV er to smitsomme sygdomme hos kat. Der findes ingen helbredende behandling af FIV og FeLV, hvorfor forebyggelse er af streng nødvendighed.
Felin Immunodeficient Virus (FIV) bliver i daglig tale omtalt katteaids, og Felin Leukæmi Virus (FeLV) omtales ofte som katteleukæmi. Begge sygdomme er uhelbredelige virussygdomme og har en lumsk måde at vise sig på, da symptomerne kan ligne mange andre sygdomme.
I dette indlæg kan du læse mere om smitteveje, symptomer, diagnostik og forebyggelse mod FIV og FeLV. På den måde kan du sikre, at din kat ikke er i farezonen for disse to uhelbredelige sygdomme.
Sådan smitter FIV og FeLV
Din kats livsstil har stor betydning for, om katten er i farezonen eller ej.
FIV og FeLV smitter begge ved slagsmål og parringer. Derudover smitter FeLV også ved anden tæt omgang mellem katte – herunder fælles mad- og vandskåle, indbyrdes soignering samt gennem urin og afføring fra syge katte.
Indekatte er i høj grad beskyttet mod sygdommene. Udekatte, der helt passer sig selv, er kun moderat udsat for smitte. Katte, der slås, er absolut i risikogruppen. Han- og hunkatte, der parrer sig, lever allerfarligst.
Begge virusser kan også smitte fra mor til killinger. Dette er dog mest almindeligt for FeLV.
Forebyggende behandling
Der findes ingen mulighed for helbredelse, og derfor er forebyggelse afgørende.
Det er muligt at vaccinere mod FeLV. Vaccinen kan gives i en paraplyvaccine sammen med vaccinen mod kattesyge og katteinfluenza, da vaccinationsprogrammet er ens for alle disse sygdomme. Din kat får givet den første vaccine, når den er mellem 8 og 12 uger gammel. Den næste vaccine gives tre-fire uger senere. Hvis vaccinationen først gives senere i livet, gives der ligeledes to vacciner med tre-fire ugers mellemrum. Derefter modtager din kat en årlig revaccination i forbindelse med sundhedsundersøgelsen.
Læs mere om vaccination af kat
Det er ikke muligt at vaccinere mod FIV. Da denne sygdom smitter ved parring og slagsmål, kan du i høj grad forebygge ved at lade din kat kastrere eller sterilisere. Du kan derudover indhegne en del af haven som voliere for at forhindre omgang med andre katte. Det er også en mulighed at holde katten som indekat.
Symptomer på FIV og FeLV
Symptomerne på FIV og FeLV er meget ens, og kommer i to stadier.
I første stadie kan symptomerne være så svage, at du, som ejer, ikke lægger mærke til, at din kat er syg. Symptomerne kan blandt andet vise sig som: forbigående feber, hævede lymfeknuder, mat og strittende pels samt træthed.
Herefter vil du opleve en periode uden synlige tegn på sygdom hos din kat.
I andet stadie er der tydeligere tegn på sygdom. Symptomerne kan vise sig fra mange sider: Diarré, opkastninger, betændelse i munden, blærebetændelse, øjenbetændelse, hoste/lungebetændelse, hudproblemer, dårligt helende sår, cancer, ændret adfærd, blodmangel, lammelser samt feber, træthed og mat, strittende pels. Grunden til, at sygdommene kan vise sig på så mange forskellige måder, er, at kattens immunforsvar nedbrydes af virussen. Derfor er der spillerum for, at andre sygdomme kan udvikle sig.
Diagnosticering af FIV og FeLV
Det kan være svært at stille diagnosen ved almindelig undersøgelse. Dyrlægen stiller spørgsmål til kattens livsstil, og herigennem kan han/hun få mistanke om, at der er tale om FIV eller FeLV.
En præcis diagnose stilles ved hjælp af en blodprøve. Ofte kan man få svar samme dag, som prøven er taget. Fra infektionen har fundet sted, går der typisk flere uger, før FIV og FeLV kan påvises i blodprøve. Et negativt svar er derfor ikke en garanti for, at din kat er rask. I disse tilfælde vil man teste igen efter nogle uger. Er testen da stadig negativ, betyder det, at katten ikke har sygdommen.
Behandling af FIV og FeLV
Hvad gør du med en kat, der har fået stillet diagnosen FIV eller FeLV? Du må desværre gøre dig helt klart, at katten aldrig bliver rask. Med medicin kan den måske få nogle gode perioder. Derudover er det er vigtigt, at du holder katten fra al kontakt med andre katte, da den risikerer at smitte dem eller pådrage sig nye infektioner, da dens immunforsvar er svækket.
Det er ofte udekatte, der bliver syge. Du skal derfor overveje, om din kat kan vænne sig til at være indekatte. Der er nogle ting, du kan gøre i forsøget på tilvænne en udekat til indelivet – både i form af aktiveringslegetøj, medicin og feromoner (dufthormoner). I nogle tilfælde viser det sig, at katten er bedst tjent med at blive aflivet.
Ønsker du at beskytte din kat mod FIV og FeLV? Vores kyndige dyrlæger står klar til at vejlede dig om forebyggelse, der matcher dit og din kats behov.
Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag
Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.
Kontakt os