Falsk drægtighed – hvad nu?
Falsk drægtighed er en normal tilstand, som udvikles i varierende grad, hos tæver. Symptomerne ligner dem, som ses ved drægtighed, og de optræder typisk en-tre måneder efter sidste løbetid.
I en hundeflok er det kun førertæven, der parrer sig og får hvalpe. De øvrige tæver fungerer som ”reservemødre” i det tilfælde, at førertæven skulle dø eller ikke producerer nok mælk. Alle tæverne i en flok er synkroniserede hormonelt og kommer i løbetid samtidig – på den måde er flokkens tæver falsk drægtige og producerer mælk, når førertæven føder sine hvalpe, og kan træde til for at hjælpe, hvis der bliver behov for det.
Falsk drægtighed påvirker ikke bare tæven, men kan også være en anstrengende periode for hundeejeren.
Symptomerne varierer fra milde og forbigående til mere udtalte og længerevarende. Der kan ses forstørrede mælkekirtler, mælketilløb, forandret temperament i form af nedstemthed og aggressivitet samt nedsat præstation hos jagt- og konkurrencehunde.
Tæver, som bliver falsk drægtige, risikerer at få infektioner i mælkekirtlerne og rammes i større omfang af kræftknuder i mælkekirtlerne og livmoderbetændelse, end andre tæver.
Tævens cyklus
En tæve bliver kønsmoden og kommer normalt i løbetid første gang i 6-12 måneders alderen. Derefter kommer hun i løbetid med cirka seks-syv måneders interval resten af livet.
Tævens reproduktionscyklus er et komplekst hormonelt samspil. Hormonerne frigives primært fra æggestokkene og hypofysen og resulterer i et øget niveau af hunkønshormonet østrogen. Dette hormon gør, at tæven hæver i og omkring vulva, og at hun begynder at bløde.
Hanhundene begynder at interessere sig for tæven, men indledningsvist har hun ingen interesse. Denne fase, proøstrus, varer fra tre dage op til tre uger afhængig af race og individ. Derefter indtræder østrus, hvor tæven er modtagelig for hanhunde, og hvor hun har ægløsning. Denne fase varer fra en dage og op til en uge. Efter ægløsning frigives progesteron fra æggestokkene, og samtidig øges frigivelsen af hormonet prolactin fra hypofysen. Prolaktin og progesteron er med til at vedligeholde drægtigheden, hvis tæven er blevet parret. Prolaktin påvirker desuden mælkekirtlerne og får dem til at vokse samtidig med, at det sætter gang i mælkeproduktionen og påvirker tævens moderinstinkt og adfærd.
Falsk drægtighed er afhængig af prolaktinudskillelsen fra hypofysen og det enkelte individs følsomhed overfor dette hormon.
Symptomer på falsk drægtighed
Der findes en række adfærdsforandringer og fysiologiske forandringer, der kan være tegn på falsk drægtighed. Du bør være opmærksom, hvis din intakte tæver udviser disse symptomer kort efter ægløsning.
Adfærdsforandringer
- Uro
- Uvilje mod motion
- Sløvhed
- Tristhed
- Aggressivitet
- Redebygning, øget moderinstinkt, surrogathvalpe
Fysiologiske forandringer
- Vægtøgning
- Øget/mindsket appetit
- Mælkeproduktion
- Øget risiko for infektion i mælkekirtlerne/mælkeknuder
Behandling af falsk drægtighed
Du kan lindre symptomerne ved falsk drægtighed ved at nedsætte foderindtaget til et minimum og motionere tæven regelmæssigt. Man kan afhjælpe falsk drægtighed med medicinsk behandling.
Falsk drægtighed er som sagt en normal tilstand for en tæve. Hos Dyrlægehuset Kolding rådgiver vi dig om, hvordan du skal forholde dig i forbindelse med falsk drægtighed i de tilfælde, hvor det er til stor gene for din hund.
Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag
Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.
Kontakt os