Dyrlægens guide til køb af hvalp
Som helt ny hundeejer kan det være svært at gennemskue, hvad man egentlig skal se efter, når man er ude at besøge sit kommende familiemedlem. Derfor har vi lavet denne lille guide med anbefalinger til dig, som går med planer om at få en hundehvalp. God fornøjelse med dit køb af hvalp.
- Find den rigtige race – eller blanding ved køb af hvalp
Man bliver så nemt forelsket i et bestemt udseende, men det er ikke nødvendigvis racen med det mest tiltalende udseende, der vil være det bedste match.
Der kan være krav til pelspleje, man skal kunne imødekomme. Behov for megen aktivitet – eller det omvendte. Nogle racer er disponerede for bestemte sygdomme eller andre fysiske skavanker, der kan kræve hyppige besøg hos dyrlægen. Mange mindre hunderacer har stor tendens til parodentose, hvorfor de bør have børstet tænder dagligt.
Nogle hunde trives bedst med selskab hele tiden, andre er lidt mere reserverede. Skal hunden bo sammen med andre dyr? Nogle racer har en jagtlyst, der kan gøre det voldsomt stressende at bo med kat eller kanin. Forhør dig hos race-klubberne, besøg en hundeudstilling, hør forskellige opdrættere om både de fordele og udfordringer, der kan være i forhold til den race, du har kig på, når du skal foretage køb af hvalp.
Vælger du en blandingshund så tjek op på temperamentet og egenskaberne hos de racer, hvalpen er blandet af. Her kan det dog være lidt mere uigennemskueligt, hvad man ender med at få. - Stamtavle eller ej? Racehund eller blanding?
Hvis man er typen, der kunne finde på at blive bidt af hundeudstillinger og konkurrencer i hundetræning på højt plan, er en stamtavle at foretrække, da stamtavle kan være et krav for at man kan stille op til konkurrencer. For at hvalpene kan få en stamtavle, kan der være visse sundhedsmæssige krav, forældrehundene skal leve op til, for at få lov til at få hvalpe. Nogle racer er underlagt et hav af undersøgelser og genetiske tests, der skal frikende dem for forskellige sygdomme. Det giver en tryghed i forhold til sundheden. Men der er ingen garantier.
Måske har du hørt, at blandingshunde er sundere end racehunde. Det findes der intet bevis for. Sygdomme kan ramme alle hunde uanset race og stamtavle. En blandingsrace kan være billigere at købe end en hund med stamtavle, men behøver ikke at være billigere i løbet af hele hundens levetid. Så stamtavle eller ej alle hunde kan være fantastiske på hver deres måde. - Valg af opdrætter
Nu har du fundet ud af, hvilken ”race” du vil købe. Så er det bare ud at besøge opdrættere. Find gerne et par stykker. Det er vigtigt, at man stoler på sin opdrætter. Og en god kemi er altid et godt udgangspunkt. Bed altid om muligheden for at se forældrene til hvalpen. Forældrene skal være tillidsfulde og imødekommende og virke sunde og raske. En opdrætter, der lader sin hvalpe vokse op inde i huset sammen med familien, er klart at foretrække. Stue/køkkenopdræt (som man kalder det) giver en lidt mere robust hvalp, da den oplever alle de lyde og synsindtryk, der er i en normal hverdag hos en familie. Køb aldrig en hvalp fra bagagerummet af en bil, men sørg for at se hvalpen i de omgivelser, den er vokset op under. - Han eller tæve
Nu har du fundet en god opdrætter og skal nu til at vælge hvalp. Skal det være en han eller en tæve? Nogle har et helt klart billede af, at de ønsker sig det ene eller det andet køn, og begge køn har fordele og ulemper.De fleste tæver kommer i løbetid 2 gange om året. Hanhunde er i ”løbetid” hele året, er man klar på at takle det? Nogle racer har en større tendens til at være ”bestemte” overfor andre hunde af samme køn. Så det er svært at sammenligne f.eks. to hanhunde af hver sin race. Tæver er ikke nødvendigvis mere blide og medgørlige end hanner, og hanhunde har ikke nødvendigvis en øget tendens til f.eks. at urinmarkere og være bestemte over for andre hunde end tæver. Det eneste man generelt kan sige om det ene køn kontra det andet – er at hanner ofte er større end tæver. Dette er et mindre problem ved en lille hund, men kan faktisk godt betyde en del hos de større racer. At tage opdrætter med på råd kan være en god ide – da de seriøse opdrættere kender deres race og kan hjælpe med valget. - Hvalpens sundhed
Når du besøger opdrætter, har du selv mulighed for at kigge efter forskellige ting, der kan få betydning for din kommende hvalps sundhed.
– Hvalpe skal være tillidsfulde og nysgerrige. En hvalp der gemmer sig vil have en stor risiko for at blive en nervøs hund. En hvalp der ikke er opmærksom, fordi den er træt og måske lige har leget eller spist er selvfølgelig helt normal – så besøg gerne kuldet flere gange.
– En hvalp skal helst have en pæn ren pels, klare øjne og ingen tegn på dårlig mave (afføring i pelsen). Vær opmærksom på om der evt. er andre hvalpe i kuldet, der viser tegn på diarre.
– Kig på tænderne. De fleste racer har saksebid, hvor de øverste fortænder går en anelse ned over de nederste. De nederste hjørnetænder sidder foran de øverste hjørnetænder, når hvalpen har lukket mund og må ikke bide op i ganen eller gummen. Der er racer, som har underbid – f.eks. boxer, mops, fransk bulldog osv., her gør dette sig selvfølgelig ikke gældende. Det ses af og til at 8 ugers hvalpe slet ikke har fået deres mælketænder endnu. Dette kan give problemer på sigt.
– Se på navlestedet på maven af hvalpen. Er der en lille bule, har hvalpen et navlebrok. De fleste små navlebrok giver ikke anledning til bekymring, men et større kan ende med at kræve en operation.
– Er din kommende hund af en race med meget kort snude (brachycephal) som f.eks. Fransk Bulldog, Mops, Lhasa Apso osv., skal du vide, at den korte snude kan give udfordringer med vejrtrækningen. Er det muligt, så vælg den hvalp med den længste snude. Se også på næseborene, disse skal være store og åbne. Spørg evt. om hvalpens forældre har haft behov for operation af luftvejene. - Er papirerne i orden?
Det er lovpligtigt at alle hunde skal registreres og chipmærkes inden de er 8 uger gamle. Når du overtager hvalpen ved opdrætter, skal den være chipmærket, og der skal medfølge en registreringsattest. Hvalpen skal helst være sundhedstjekket og have fået sin første vaccination, mens den er ved opdrætter. Dette er oftest noteret i en sundhedsbog, som udleveres sammen med hvalpen. Kig i sundhedsbogen om der er bemærkninger til hvalpens helbred. Vi anbefaler, at der laves en købskontrakt, hvor i der står skrevet evt. betingelser for hvalpekøbet os. - Forsikring
I Danmark er det lovpligtigt, at ens hund er ansvarsforsikret, inden den er 12 uger gammel. Som tillæg til ansvarsforsikringen er det fornuftigt at tegne en sygeforsikring også. En sygeforsikring dækker undersøgelser og behandlinger i forbindelse med de fleste sygdomme, og hvis din hund kommer til skade. - Før du køber hvalp konsultation
Vi tilbyder en ”Før du køber hvalp konsultation”, hvor vi kan rådgive mere om ovenstående og andre spørgsmål, inden du beslutter dig for det lille nye familiemedlem.
Kontakt Dyrlægehuset Kolding i dag
Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.
Kontakt os