Neutralisation af kat – skånsom kastration og sterilisation af kat | Dyrlægehuset Kolding

Tandbørstning hos kat – Sådan børster du tænder på din kat

Hos Dyrlægehuset Kolding har vi fokus på din kats tænder. Mange katte lider af smertefulde tandproblemer, der kan forebygges med regelmæssig tandbørstning. Her får du en guide til tandbørstetilvænning af din kat.

Tandkødsbetændelse og parodontose er en almindelig lidelse hos kat. Du kan forebygge en lang række tandproblemer, hvis du jævnligt børster tænder på din kat. Det er ikke nogen hemmelighed, at de færreste katte er vilde med tandbørstning. Derfor kan det være en god idé at vænne din kat til at få børstet tænder. Det kan dog være lidt svært for nogle, især voksne katte, at acceptere tandbørstning.

Tandbørstning kræver tilvænning. Det skal gerne blive en god og hyggelig rutine, som katten holder af. På den måde er det nemmest at få gennemført i hverdagen. Vi har udarbejdet en guide til tandbørstetilvænning hos din kat.

Hvert trin kan vare 1-3 uger alt efter kattens temperament

Trin 1

Katten skal lære en ny og rar rutine at kende, og du skal derfor helst træne samme sted og tid hver dag. Tag katten op på et bord, på skødet eller et andet sted, hvor katten er tryg og nem at håndtere. Brug et rart tæppe som underlag. Sørg for at have en meget lækker belønning klar til katten lige ved siden af tæppet. Det kan være godbidder, et par rejer, lidt tun eller dåsemad. Vælg den godbid, som lige præcis din kat sætter ekstra stor pris på.

Kæl lidt med katten, så den føler sig tryg. Stryg så katten ved læben et par gange og løft læben 1-2 sekunder. Giv straks herefter en meget lækker belønning.

I løbet af de første par uger skal katten gerne komme til at anse den nye rutine som noget positivt. Din kat skal helst selv komme hen, når den ser, at du er ved at forberede til jeres lille nye rutine. Når dette er opnået, går I videre til trin 2.

Trin 2

Her forlænger du tiden, du bruger på at løfte ved læben til 5, 10, 15 sekunder. Herefter løfter du også læben i den anden side. Hver træning afsluttes med straks at give en meget lækker belønning.

Trin 3

Nu udvider du træningen ved at køre med en finger på tænder og tandkød – først få sekunder, senere 5, 10 og 15 sekunder. Hver træning afsluttes med straks at give katten en meget lækker belønning.

Trin 4

Tilvænning til tandbørsten er et meget vigtigt skridt i træningen. Det er unaturligt for katten at få en tandbørste i munden, så det er vigtigt at gå langsomt frem.

Smør lidt af belønningen på tandbørsten og lad katten slikke det af tandbørsten. Dette gentages nogle dage i træk.

Trin 5

Lad katten slikke lidt lækkert fra tandbørsten. Børst herefter 1-2 sekunder på en hjørnetand og lad så igen katten slikke fra tandbørsten. Gentag dette en uges tid, hvorefter I forlænger børstetiden til 5, 10 og 15 sekunder. Lad katten få små pauser, hvor den får lov at få lidt belønning.

Trin 6

Efterhånden kan du børste de udvendige flader på hjørne- og kindtænderne. Det er også her, det er vigtigst for langt de fleste katte. Begynd nu at bruge lidt tandpasta på tandbørsten i stedet for belønning. Du kan købe hunde/kattetandpasta med leversmag, hvilket de fleste katte godt kan lide. Lad stadig katten få lidt belønning ind imellem.

Trin 7

Hvis træningen går godt, kan du gå videre med at børste fortænderne. Pas på ikke at røre snuden, da de fleste katte ikke bryder sig om det. Ligeledes kan du nu forsøge at børste tænderne indvendigt, hvor katten har åben mund. Husk altid at afslutte med belønning.

Trin 8

I er nu blevet rigtig gode til at børste tænder. Ved det næste tandeftersyn bliver det undersøgt om I kommer hele vejen rundt med børsten.

HUSK

  • At tandbørstning skal foretages 1 gang daglig for at være effektiv.
  • At anvende en lille, blød babytandbørste – eventuelt blot lidt gaze eller en lille klud på fingeren.
  • At anvendes hunde/kattetandpasta – IKKE din egen tandpasta, som katten ikke tåler.
  • At det skal være en hyggelig rutine at få børstet tænder. Tvang, hårde ord og lignende vil ikke fremme træningen.

 

Inspirationsvideo på Facebook

Klik og du vil se hvad der kan lade sig gøre med kæmpe tålmodighed 😊

Kontakt os i dag

Vi står altid klar til at tage hjertevarmt imod dig og dit kæledyr i trygge og rolige omgivelser på vores dyreklinik.

Kontakt os

Hold dig opdateret

Hold dig opdateret